Sanatçıysanız dünyayı herkes gibi görmenizi kimse beklemez, bu size “tuhaf” denmesine, yalnız kalmanıza, beş parasız gezmenize ve anlaşılamamanıza bile yol açsa, siz bildiğinizi okursunuz. Öyleyse artık anlayışlı fakat yine de sanatçıların içe kapanık deliler olduğunu kabul eden o saçma toplumsal bakışı bir yana bırakıyorsunuz değil mi? Bence çok da uzağa bırakmayın. Bu önyargı gözlüğü yakınlarınızda olsun bakarsınız bu yazıdan sonra tekrar lazım olur :)

carhenge.jpg

Olayın özü şu İngiltere’nin yere göğe sığdıramadığı bir yapı olan Stonehenge binlerce yıllık geçmişiyle tarihöncesi bir gözlemevi, tapınak, uzaylılardan bir hatıra, eski bir uygarlığın kalıntısı, boyut kapısı, dev bir hesap makinesi gibi her biri birbirinden ilginç(!) teoriye konu olan ama şakayı bırakırsak cidden önemli bir yapıttır.

stonehenge1.jpg

Amerikalı sanatçı Jim Reinders Nebraska’nın Alliance kasabasında 38 klasik Amerikan otomobilini gri sprey boyayla boyayıp megalit gibi sahaya dikerek(!) Stonehenge’in bir benzerini oluşturuyor. Geceleyin sizi oraya bıraksalar eminim sırtınız ürperir ancak sanırım Louvre müzesi de geceleyin aynı korkunçlukta olur. Mona Lisa’yı Giger’ın Allien tabloları gibi görmeniz bile mümkün olur.

carhenge1.jpgcarhenge2.jpgcarhenge3.jpgcarhenge4.jpg
(Fotoğrafların üzerinde tıklayarak büyük hallerini görebilirsiniz.)

Her neyse dostumuz ve ailesi 1987’de Carhenge adıyla bu yapıyı kurduklarından beri her yıl 40.000 kadar ziyaretçi bu araba mezarlığını görmeye geliyor. Bana uzaktan yapının görünüşü Tarzan filmlerinde fillerin ölmeye gittikleri binlerce yıllık mamut iskeletleri ile kaplı fil mezarlıklarını andırıyor.

Evet benden bu kadar, şimdi siz sitelerini gezin videoları izleyin ve neden biz Türkler etrafımızı ilginç sanatsal eserlerle çevirmiyoruz diye düşünün.

Carhenge Resmi Sitesi:

http://www.carhenge.com/

Carhenge hediyelikleri:
http://www.carhenge.com/merchandise.htm

Carhenge Fotoğrafları:
http://images.google.com/images?hl=en&q=Carhenge&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

Carhenge Videoları:

Sanatçı Jim Reinders’le yapılan röportaj

Bölgenin Uydu Haritası


Büyük haritada görmek için tıklayınız

Hurdalık mı, Sanat Harikası mı?
Bir zamanlar araba mezarlığı olarak tahsis edilen ve daha sonra İngiltere’deki Stonehenge modeline göre, ama klasik Amerikan otolarıyla düzenlenen Carhenge, bir kültürel fenomene ve Nebraska’nın Alliance kasabası için önemli bir turist çekim merkezine dönüşmüş bulunuyor. Yörenin eski bir sakini ve bir Stonehenge hayranı olan Jim Reinders ile ailesinin 1987’de kurduğu bu yapıyı tavaf etmeye her yıl yerkürenin dört bir yanından 40.000 kadar ziyaretçi geliyor.Yapının bulunduğu Box Butte ilçesi turizm koordinatörü Melissa Johnson, “Avrupa’dan gelen bir sürü konuğumuz var” diyor. “Bunun dünyadaki en gülünç şey olduğunu düşünüyorlar.” National Geographic Mayıs 2004

Stonehenge
İngiltere’deki Salisbury Düzlüğü’nde eskiden dinsel törenler için kullanılan ve Kelt rahiplerinden oluşan bir sınıf olan Druidlere atfedilen büyük taşlardan oluşan bir çember vardır. Druiler’in bu taş çemberini kullanmış olması mümkünse de, başlangıcı İngiliz Adaları’ndaki Neolitik insanlara kadar uzanmaktadır. Keskiyle yontulmuş, düzgünleştirilmiş ve dışarıdan yerel bölgeye taşınmış, dik konumundaki 30 taştan (bunlardan halen 17’si ayaktadır) oluşan ve kavisli hale getirilerek dik duran taşlarin üzerine yerleştirilen lento(kiriş) taşlarını içeren ve böylelikle çember şeklinde kapı boşlukları oluşturan tek taş çemberdir. Stonehenge’in çemberi bölen ve yapının girişinden geçen ekseninin yaz dönencesindeki (21 Haziran) gündoğumuna doğru konumlandırılmış olması, buna karşılık, yakındaki İrlanda’da yaklaşık olarak aynı zamanlarda inşa edilen Newgrange anıtının kış dönencesindeki (21 Aralık) gündoğumuna yöneltilmiş olması ilginçtir.
Kaynak : Vikipedi

Kaynakça:
http://www.nationalgeographic.com.tr/ngm/mercek.asp?Konu=2&Mercek=3&Yil=04&Ay=05
http://en.wikipedia.org/wiki/Carhenge
http://en.wikipedia.org/wiki/Stonehenge

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.